logo

.oO Etusivu Oo.oO Ruokakulttuuri Oo.oO Reseptit Oo.

Somalian päivittäinen ruoka

  Maissi on tullut rinnalle tärkeäksi viljalajiksi. Varsinkin kaupungeissa riisi on aterian perusraaka-aine.

  Somaliassa viljellään paikoin riisiä, mutta oma tuotanto ei ole riittävä, ja suurin osa joudutaan tuomaan muualta. Ympäri vuoden on saatavilla kasviksia esim. sipulia, paprikaa, tomaattia, kaalia, keräsalaattia ja okraa sekä juureksia. Yrteistä mainittakoon basilika ja korianteri. Muita yleisiä mausteita ovat valkosipuli, chilipippuri, kaneli, neilikka ja kardemumma sekä curry, jota myydään kolmenlaista, vahvasta miedompaan. Mausteista suosituin on juustokumina eli roomankumina (cuminum cyminum).

  Hedelmävalikoima on laaja. Yleisimmin käytettyjä ovat banaanit sekä sitrushedelmät, mango, papaya, viikunat ja taatelit.

  Liha on islam-uskonnon sallimaa lampaan-, vuohen-, naudan- ja kamelinlihaa sekä kanaa. Kiellettyjä ovat sianliha ja verituotteet. Myöskään raakaa lihaa ei syödä. Eläimet on teurastettava islamilaisen rituaalin mukaan. Kalaa ei syödä kovin paljon.

  Päivässä syödään kolme ateriaa. Aamuateria voi olla puuroa tai nykyään myös leipää ja teetä. Tärkein ateria on päivällinen. Ruuan annetaan vähän jäähtyä, koska se useimmiten syödään sormin. Syömiseen käytetään vain oikean käden sormia.

  Perinteisesti miehet ja naiset syövät erikseen. Ensin syövät miehet, sitten naiset ja lapset. Uskonto kieltää alkoholin nauttimisen. Teestä onkin tullut tärkeä seurustelujuoma. Kahvi saa lisämakua inkivääristä, mutta sitä juodaan huomattavasti vähemmän kuin teetä.

NYK 8lk oppilaat © 2005 All Rights Reserved